HaberGO.Com - Habere Giden Yolunuz - Son Durum Haberler
Önceki Önceki
Anne Adaylarını Sevindirecek Haber

Anne Adaylarını Sevindirecek Haber

  Bu Haber 16 Mayıs 2010, Pazar 16:45:41 Eklenmiştir. 456 Kez Okunmuştur.
Anne Adaylarını Sevindirecek Haber Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Cansun Demirden önemli bir açıklama...

  



Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Cansun Demir, hamilelik döneminde bebekte anomali olup olmadığının, anne adayının karnından su alınarak yapılan, ancak düşük riski doğurduğu için endişeye neden olan ''amniyosentez'' yerine, yeni geliştirilen bir kan testiyle anlaşılabileceğini bildirdi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne karnındaki bebeğin kromozom tayini, Akdeniz anemisi ve bazı genetik hastalıkların bulunup bulunmadığının belirlenmesi için halk arasında ''baş suyu'' denilen amniyotik sıvının ince bir iğneyle alınıp analiz edildiğini anımsattı. Demir, bu testin sıklıkla gebeliğin 16-20 haftaları arasında yapıldığını, ancak 11 ile 15. haftalar arasında da erken amniyosentez işlemine başvurulabildiğini söyledi.

16-20. haftalardaki amniyosentezle daha çok fetusun (anne karnındaki bebek) kromozom analizi yapıldığına dikkati çeken Demir, ''Ayrıca, diyabet gibi nedenlerle gebeliğin 36-37. haftasında fetusun erken doğurtulması gerekirse, akciğerlerinin gelişip gelişmediğinin anlaşılması için de yine amniyosentez yapılıp akciğer matüritesine bakılır'' dedi.

Down sendromu açısından artmış riski olan anne adaylarına, önceki gebeliklerinde Down sendromu gibi kromozom anomalili bebek dünyaya getirenlere, Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi, müsküler distrofi gibi ailesinde genetik hastalığı olanlara, 35 yaşını geçen hamilelere, takip ultrasonografisinde anomali saptananlara amniyosentez önerdiklerini belirten Demir, deneyimli ellerde yapıldığı takdirde risk çok daha düşük olmakla birlikte, bebeğin kaybedilmesi ihtimali bulunduğunu söyledi.

''TARİHE KARIŞMASI BEKLENİYOR''

Amniyosentezin, ultrasonografi eşliğinde, mümkün olduğunca plasentanın olmadığı bölgeden girilip amniyotik sıvı alınarak yapıldığını kaydeden Demir, yüzde 0.5-1 arasında bebeğin kaybedilmesi riski olmasının, anne adayları ve hekimlerde tedirginliğe yol açtığını, bu nedenle uzun zamandır bu riski en aza indirecek ya da tamamen ortadan kaldıracak yeni yöntem üzerinde araştırmalar yapıldığını anlattı.

İngiltere, ABD ve İtalya'da sürdürülen çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını bildiren Demir, amniyosentezin yakında ''tarihe karışmasının'' beklendiğini söyledi.

İtalya'nın Perugia Üniversitesi'nden bilim adamlarının bebeğin anne kanında buldukları DNA'sını kültürde çoğaltarak anomali tespiti yapabildiklerini anlatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bebekte anomali olup olmadığı, anne adayının karnından su alınarak yapılan, ancak düşük riski taşıyan amniyosentez yerine, yeni geliştirilen bir kan testiyle anlaşılabilecek. 'FISH' adı verilen bu yöntemle 11-16. haftalar arasında eksik kromozomlar ve bebeğin cinsiyeti belli olabilecek. Ayrıca Down sendromu gibi rahatsızların da içinde yer aldığı Trizomi 13, 18 ve 21 de belirlenebilecek. Böylece artık girişimsel yöntemlere ihtiyaç duyulmadan bazı hastalıkların tanısı anne karnında tespit edilebilecek.''

Demir, bir kaç yıl içinde Türkiye'ye de gelmesi beklenen yöntemin, Antalya'da 18-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nin 8'inci Ulusal Kongresi'nde masaya yatırılacağını ve gelişmelerin Türk uzmanlara da aktarılacağını söyledi.

Bu yöntemin aynı zamanda CVS'ye (kordon kanından örnek alma) de alternatif olacağını vurgulayan Demir, ''Bu test amniyosenteze alternatif olabilir, ama rutin olarak uygulamaya geçmesi için zaman gerekiyor. Halen dişi fetuslarda hata riskinin daha yüksek olması ya da fetusun annenin mutasyonunu taşıması gibi bazı kısıtlamaları var'' dedi.

Demir, Türkiye'de de bu alanda araştırma yapan bilim adamları bulunduğunu, Çukurova Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Abdullah Tuli'nin yürüttüğü çalışmayla özellikle erkek fetuslarda, anne ve babanın mutasyonları bilindiği takdirde Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olup olmadığının saptanabildiğini bildirdi.

Demir, aynı çalışma kapsamında, Rh uyuşmazlığında kan grubunun saptanması ve preeklampsiye (gebelik zehirlenmesi) yönelik deneylere başlandığını söyledi.
 



ETİKETLER : Cansun Demir, anne adayları, hamilelik, bebekte anomali, hamilelik test,

DİĞER ANNE BEBEK HABERLERİ
ANNE BEBEK HABERLERİNİN ALT KATEGORİLERİ
 
Tek Tıkla Tüm Ulusan Gazete Manşetleri
 
CANLI-Kanal D Yalan
CANLI-Kanal D Beyaz
Başbakan Erdoğan'ın
A Haber %100 Siyaset
Show TV Ali Kırca Si
ATV Kenan Işık Kim M
VİDEO-Kanal D M.Ali
VİDEO-Kanal D Şanslı
Ak Parti Şırnak İl B
Avanos Şehiti Binbaş
VİDEO-ATV Nihat Hati
VİDEO-TV8 Okan Bayül
Dayakçı Kocasını Öld
Kola İle Kasgevşelti
VİDEO-Show Tv Suskun
Gaziantep'te Sanaayi
Sebastian Miranda'nı
3.5 dakikada Avrupa
[ Tümünü Göster ]
 
 
28 Şubat Soruşturmasında Reha Muhtar a Neden Bağırıyordun Diye Sorulmalı mı ?
EVET
HAYIR
GEREKSİZ BİR ANKET

Diger Anketler İçin Tıklayın...
 
Acil Satılık Uygun Fiyata Denize Sıfır Y
Reklam Ver
İl İl Namaz Vakti , Namaz Vakitleri , Ra
Xsorgula.Com Online Sorgulama Sitesi İle
Gazete Manşetleri - Günlük Gazete Manşet
Üniversite Web Adresleri
Medya Yayın Linkleri - Gazete Linkleri -
TV İzle - Radyo Dinle
Belgeseller İzle
Yabancı Müzik Dinle
Sesli Şiir Dinle
T.S.M Dinle
Türkü Dinle
İlahi Dinle
Ezgi Dinle

Şehirlerde Arama 
Sehir Seçin  Sehir Seçin  Adana  Afyonkarahisar  Aksaray  Ankara  Antalya  Aydin  Balikesir  Bolu  Bursa  Çanakkale  Çorum  Denizli  Diyarbakir  Edirne  Elazig  Erzurum  Eskisehir  Gaziantep  Hatay  Istanbul  Izmir  Kahramanmaras  Kayseri  Kocaeli  Konya  Kütahya  Malatya  Manisa  Mersin  Mugla  Nevsehir  Osmaniye  Sakarya  Samsun  Sivas  Tekirdag  Trabzon  Usak  Zonguldak
Buraya Reklam
Web Stats
Sitemizde Yayınlanan haber, Yazı, Video, Makale ve Dökümanları Sitemiz Paylaşım Amaçlı Sunar Ve Hiçbir Sorumluluk Kabul Etmez.
Buraya Reklam
 
Yıldız Teknik Üniversitesi İnteraktif Medya Tasarımı Bölümü, VİDEO-Beyaz TV Seda Sayan ile Beyazın Sultanı, çay ziyareti, Rıdvan Hoca Türkiye Kazakistan Maçını yorumluyor öyle bir pozisyon geliyor ki rıdvan hoca el kol hareketlerine dur diyemiyor izleyin , Online Hatırla Sevgili dizisi izle, Adalet Yüksekokulu 2011-2012 Harç Ücreti, 38 Melikgazi KAYSERİ Referandum Seçim Sonucu , Sebastian Thru, Hasan Söylemez, yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan yüzde 16.9 ile ikinci sırada yer alırken, Hastanesi GERİATRİ Ekim 2011 Kadro Sayısı, nin üçüncü yüz nakli yapılan kadın uyandırıldı. , Manchester United bu gün oynadığı şampiyonlar ligi maçı, PSV Eindhoven 4-1 Trabzonspor TS UEFA Avrupa Ligi Maçı Golleri ve Geniş Özetini İZLE-VİDEO 23 Şubat 2012, milliyet, erkeklere yönelik zayıflama, de Tüp Dolum Tesisinde Korkunç Patlama İZLE-VİDEO 27 Nisan 2012, Neye HAYIR Diyeceğiz, ramazanda doğru beslenme, in tahliyelerini değerlendiren Arınç, ili Hak ve eşitlik partisi millet vekili aday listesi 12 haziran 2011 Zonguldak, Galatasaray GS - BJK Beşiktaş Süper Final Maçı TRT Radyo Canlı Anlatım - 06.04.2012, Sütçüler Kaymakamlığına Kim Atandı, Trabzon ili ailehekimi sorgulama öğrenme Akçaabat ailehekimi sorgulama, CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül, bbc, bjk gs, ölüm şakası, Damla Sönmez, murat bardakçı tartışma,