Avrupa Komisyonu Haziran 2007’de Avrupa içi sınır ötesi görüşmeler ücret tarifesine yeni bir sınırlama getirdi.
AB yetkilileri yurtiçi konuşmaların ulusal düzenleme kurullarının yetki alanına girdiğini belirterek “roaming”e belli oranda müdahale edilebileceğini dile getirdiler.
Ancak Şubat 2008’de AB Bilgi Toplumu Komiseri Viviane Reding cep telefonu operatörlerine yurtdışı telefon görüşmelerinde ve veri paylaşım ücretlerinde indirim yapmalarını istedi.
Bir yıl sonra kabul edilen yeni bir düzenlemeyle veri transfer ücretlerinin zaman içinde nasıl daha aza indirilebileceğine ilişkin adımlar atıldı. Söz konusu düzenleme 2009 ortalarında yürürlüğe girdi.
Hem cep telefonu görüşmelerini hem de internetten yapılan dosya indirme faaliyetlerini kapsayan tarife indirimi 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren başlatılacak. Bu şekilde abonelerin fatura şoku yaşamalarının önüne geçilecek.
Avrupa Komisyonu Dijital Gündem’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes “Turistler ve iş seyahatine çıkan kimseler ya da yurt dışında bulundukları sürece internet erişimine sahip olanlar için fatura şoku artık söz konusu değil. AB aynı indirimi seyahat eden herkese uygulayacak. Birliğin Telekom piyasasının daha rekabetçi hâle getirilmesi konusunda kararlıyım” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu Avrupa Adalet Divanı’nın Telekom firmalarının şikâyeti ile ilgili değerlendirme sonucunu bekliyordu. Telekom firmaları AB karar mekanizmalarının belirlediği sınırlar ötesinde indirim istendiğini ileri sürüyorlardı.
Mahkeme roaming düzenlemesinin meşru olduğuna hükmederek tüketici haklarının adil korunumu için uygunluğuna karar verdi ve bunun üye devletlerin egemenliğinin ihlâli anlamına gelmediğini çünkü sınır ötesi ücret tarifelerinde yapılacak indirimlerin ortak cevap niteliğinde olduğunu kayıt düştü.
Yeni düzenlemeye göre ücretlendirmede tavan değeri 1 MB için €1’dan 80 kuruşa indiriliyor. Ve yurtdışı aramanın dakikası 43 kuruştan 39 kuruşa indiriliyor. Yurtdışından gelen telefon görüşme talepleri için ise ücretler 19 kuruştan 15 kuruşa düşürülüyor.
Komisyon’un dün yayımladığı bildiriye göre önümüzdeki yıl veri transferinde ücret indirimi 1 MB için 50 kuruş olacak.
Bu sınırlamalara ek olarak müşterilerin kendi operatörlerinden herhangi bir değişiklik talebinde bulunmamaları hâlinde seyahat edenler için roaming faturaları €50 olacak.
Operatörlerden de abonelerinin veri transfer limitinin yüzde 80’ine yaklaştıklarında müşterileri bilgilendirmeleri isteniyor.
AB daha önce de yurtdışı görüşmelerde fiyat indirimine gitmiş, veri transfer tavan ücreti belirleyerek abonelerin fatura şoku yaşamalarının önüne geçmek istemişti.
2009’da bir Alman Fransa’ya seyahati sırasında bir televizyon programını bilgisayarına indirmek isteyince €46,000 fatura ödemek zorunda kalmış benzer şekilde bir İngiliz öğrenciye yurtdışındaki bir üniversiteye internet bağlantısı için €9,000’lık fatura gönderilmişti.
Kores ücret tarifelerinde daha fazla indirim için operatörlerden gönüllü adımlar beklendiğini kaydederek Telekom sanayine karşı duruşunun nasıl olacağının sinyalini vermiş oldu.
Bir önceki komiser Reding ise 2007 yılında sanayi kesiminin eleştirilerine sebep olacak bir düzenlemeye gitmişti.
Kroes şimdi Reding’in kaldığı yerden göreve devam ederken genel hedefin AB üye ülkeleri arasındaki telefon görüşmeleri bedellerinin yurtiçi konuşma ücretlerine eş değer olacağı bir iç piyasa oluşturmak.
“Yurtiçi ve yurtdışı ücret tarifeleri arasındaki fark 2015’e kadar sıfıra yaklaşmalı” diyen Kroes “Dijital Gündem” portföyü ile AB’nin önümüzdeki beş yıllık telekom politikasını belirlemek üzere çalışmalarına devam ediyor.