HaberGO.Com - Habere Giden Yolunuz - Son Durum Haberler
Önceki Önceki
Abur cubur, şişmanlık ve sonuç: Diyabet hastalığı

Abur cubur, şişmanlık ve sonuç: Diyabet hastalığı

  Bu Haber 13 Kasım 2011, Pazar 11:59:45 Eklenmiştir. 321 Kez Okunmuştur.
Abur cubur, şişmanlık ve sonuç: Diyabet hastalığı Türkiye'de şişman çocuk sayısının 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Son 8 yılda çocuklarda görülen obezite sıklığı yüzde 5'ten yüzde 10,5'e çıkmış durumda.

  



Prof. Dr. Şükrü Hatun, şişman çocukların diyabet hastalığı riski taşıdığını söylüyor. Hatun, abur cubur beslenme, aşırı şekerli gıdaların tüketilmesi ve hareketsizliğin obeziteye, şişmanlığın da diyabete yol açtığını belirtti.
-Her yıl yaklaşık 2 bin çocuk diyabet hastalığına yakalanıyor. Türkiye'de 6-16 yaş grubunda obezite sıklığı 8 yılda yüzde 5'ten yüzde 10,5'e yükseldi. Bu oran yüksek ekonomik grupta yüzde 16,3'e çıktı. Yani her 10 çocuktan biri aşırı kilolu. Ülkemizde 17 binden fazla çocuk diyabet hastası.
 
Çocuklarda görülen diyabet, yakın takip gerektirmesi nedeni ile haftada 7 gün ve 24 saat bakım istiyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, bu çocukların günde 4 kez kan şekerlerine bakmak ve buna göre günde 4 kez insülin enjeksiyonu yapmak durumunda olduğunu söylüyor. Gündüz zamanlarının çoğunu okulda geçiren bu çocuklar, okulda beslenme planlarına uygun yemek bulamamaları, insülin yapmak için uygun ortamların olmaması, kan şekeri düşüklüğü gibi acil durumlarda acil tedavi yapılamaması ve en önemlisi bazı çocuklara arkadaşlarının ve öğretmenlerin empati ile yaklaşmaması ciddi sorunlar oluşturuyor.
 
Prof. Dr. Hatun, Türkiye'de 6-16 yaş grubunda obezite sıklığının 8 yılda yüzde 5'ten yüzde 10,5'e yükselmesine dikkat çekiyor. Bu çocukların bazıları erişkin dönemde obezite veya diyabet riski taşıyor. Prof. Dr. Hatun, çocuklardaki şişmanlığın büyük ölçüde abur-cubur olarak bilinen kalorisi yüksek besinlerin ve şekerli içeceklerin tüketilmesine, hızlı yemek yemeye ve hareketsiz yaşam biçimine bağlıyor.
 
Bazı öğretmenlerin diyabet konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları için 'diyabetli çocukların sorumluluklarını almama' gibi bir tutum gösterebildiğini ve spor, gezi gibi okul aktivitelerine bu çocukları almayabildiğini bildiren Hatun, ''Bu sorunlar nedeniyle özellikle ilkokul çağındaki bazı diyabetli çocukların anneleri, bütün günü çocuklarının okulunda ve yakınında geçirmektedir. Bu sorunların azaltılması için diyabetli çocukların okul yetkililerine ve öğretmenlere eğitim yapılması gerekmektedir.'' dedi.
 
60 bin okulda diyabet ve şişmanlık eğitimi başlıyor
 
Türkiye'de bir ilk olan ve geçtiğimiz sene hayata geçirilen "Okulda Diyabet Programı" (ODP) çerçevesinde öğretmenlerin ve öğrencilerin çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında eğitilip bilinçlendirilmesi ve bu yolla sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
 
Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrolü programı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve Sanofi-Aventis tarafından desteklenen "Okulda Diyabet Programı" ile hedef, Türkiye'de 750 bin öğretmen ve 17 milyon öğrenciye ulaşarak çocuklarda diyabet belirtileri ve şişmanlık konusunda farkındalık oluşturmak.
 
81 ilde düzenlenecek olan 14 Kasım 2011 diyabet etkinlikleri kapsamında Türkiye'deki ilköğretim okullarında "Çocuklarda Diyabet", "Çocuklarda Şişmanlık ve Sağlıklı Beslenme" gibi konuların işlendiği eğitim filmleri ile eğitim yapılacak. Ayrıca öğretmenleri ve öğrencileri bilgilendirmek için eğitim toplantıları düzenlenecek.
 
Şişman çocuk sayısının 2 milyona ulaştığı varsayılan Türkiye'de çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında ulusal düzeyde bir bilinç oluşturulması amacıyla hazırlanan "Okulda Diyabet Programı"nın diğer adımlarını ise "Beslenme Dostu Okul Sertifikasyonu" ve "Diyabetli Çocuklara Burs Programı" gibi projeler oluşturuyor.
 
"Okulda Diyabet Programı" eğitim platformuna ve eğitim filmlerine http://www.okuldadiyabet.org/egitimPlatformu/ adresinden ulaşılabilmektedir. İSTANBUL AA, AİLE SAĞLIK


ETİKETLER : Abur cubur, şişmanlık ve sonuç: Diyabet hastalığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği, Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrolü programı, Prof. Dr. Şükrü Hatun, şişman çocuklar, ,

DİĞER DİYET VE ZAYIFLAMA HABERLERİ
DİYET VE ZAYIFLAMA HABERLERİNİN ALT KATEGORİLERİ
 
Tek Tıkla Tüm Ulusan Gazete Manşetleri
 
PKK Kamerasından Hat
Kayseri'de Emniyet M
Show TV Ali Kırca Si
Star Tv 1Erkek 1 Ka
Başbakan Erdoğan'ın
TV8 Okan Bayülgen Mu
Kim Milyoner Olmak İ
Semerkand Tv Receb-i
Kanal D Şanslı Masa
ATV Nihat Hatipoğlu
Bosna Hersek Eurovis
Norveç Eurovision 20
Sırbistan Eurovision
Malta Eurovision 201
Litvanya 2012 Bakü 2
Estonya Eurovision 2
Olum Bak Git'de Daya
İsveç Eurovision 201
[ Tümünü Göster ]
 
 
28 Şubat Soruşturmasında Reha Muhtar a Neden Bağırıyordun Diye Sorulmalı mı ?
EVET
HAYIR
GEREKSİZ BİR ANKET

Diger Anketler İçin Tıklayın...
 
Acil Satılık Uygun Fiyata Denize Sıfır Y
Reklam Ver
İl İl Namaz Vakti , Namaz Vakitleri , Ra
Xsorgula.Com Online Sorgulama Sitesi İle
Gazete Manşetleri - Günlük Gazete Manşet
Üniversite Web Adresleri
Medya Yayın Linkleri - Gazete Linkleri -
TV İzle - Radyo Dinle
Belgeseller İzle
Yabancı Müzik Dinle
Sesli Şiir Dinle
T.S.M Dinle
Türkü Dinle
İlahi Dinle
Ezgi Dinle

Şehirlerde Arama 
Sehir Seçin  Sehir Seçin  Adana  Afyonkarahisar  Aksaray  Ankara  Antalya  Aydin  Balikesir  Bolu  Bursa  Çanakkale  Çorum  Denizli  Diyarbakir  Edirne  Elazig  Erzurum  Eskisehir  Gaziantep  Hatay  Istanbul  Izmir  Kahramanmaras  Kayseri  Kocaeli  Konya  Kütahya  Malatya  Manisa  Mersin  Mugla  Nevsehir  Osmaniye  Sakarya  Samsun  Sivas  Tekirdag  Trabzon  Usak  Zonguldak
Buraya Reklam
Web Stats
Sitemizde Yayınlanan haber, Yazı, Video, Makale ve Dökümanları Sitemiz Paylaşım Amaçlı Sunar Ve Hiçbir Sorumluluk Kabul Etmez.
Buraya Reklam
 
den askeri hava üssünü 15 gün içinde boşaltmasını istedi., SsangYong Ne Kadar Sattı Fiyatları,  Selçuklu Tıp Fakültesi , BAYBURT ili millet vekili aday adaylığı tanıtımı, Gabriel Alejandro Milito, Hangi branşa kaç öğretmen atanancak?, Baykaldan kalan 14 trilyon 4 ayda bitti, Çiftlikköy Atatürk Anadolu Lisesi YALOVA , adamı dövmemek için şınav şekiyor, İşte 27 Şubat 2012 Gazete Manşetleri - 27 Şubat 2012 Tarihli ve 28217 Sayılı Resmi Gazete - 27.02.2012, Sivas Büyük Otel, Moldova, gaziantep iş ilanları, Müzik 2011 Ağustos Dönemi İlk Atama Taban Puanı, NİZİP , Korcan Karar Canlı Yayında, dünyadan bir nisan şakaları, nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, İstanbul Halk Ulaşım AŞ ile birlikte şehir içi toplu taşımacılığında yeni bir uygulamaya imza attı., Iznık 2011 yılı imsakiyesi, 31.10.2011, d) Yardımcı Hizmetler Grubu;1) Gassal görevde yükselme şartları, Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Taban Puanı, chp son miting, Erciş Anadolu Lisesi, Kalekol, Şırnak Uludere olayıyla ilgili dikkat çeken bir eylem yaptı.Boğaziçi Öğrencileri Uludere de 35 kişinin ölmesini sesler ve yere çökme gibi dikkat çekici bir şekilde protesto ettiler işte o anlar izlemek için tıklayın, Genclerbirligi 3-0 Antalyaspor Trt Geniş Maç Özeti İzle,  Muhasebe Bilgi Sistemleri (Tam Burslu) , Anayasa Mahkemesinin E: 2011-1 (Değişik İşler),