ÇEŞİTLİ nedenlere bağlı olan , tedavi edilmezse enfeksiyonlara sebep olan göz sulanmasıyla ilgili Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Prof . Dr . Ferda Çiftçi şu bilgileri verdi :
Hangi durumlarda çocukların gözleri sulanabilir ?
Çocuklarda çeşitli nedenlerle göz sulanabilir . Gözyaşı kanalı tıkanıklığı , göz kapaklarındaki yapısal bozukluklar , glokom ( göz tansiyonu ) hastalığı , gözde çizilme veya yabancı cisim kaçmaları sulanma ile belirti verebilir .
NE YAPILMALI ? Gözü sulanan çocukla ilgili ne yapılması gerekir ?
Kapak düzeni bozuk olan ; içe veya dışa dönük kapakları olan çocuklarda irritasyon göze zarar veriyorsa erken tedavi etmek gerekir . Tedavide geç kalınırsa görmeyi tehdit edebilecek tablolar ortaya çıkabilir . Cerrahi tedavi ile kapak düzeltilerek sorun giderilir . Bir diğer neden olan doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığıdır . Gözyaşı bezi yeterli üretim yapıyor ama kanal tıkalı ise gözyaşı yüze doğru akar . Yeni doğanlarda gözyaşının buruna aktığı kanallar kapalı olabilir . Çoğunlukla birkaç ayda kendiliğinden açılır . Erken dönemde ( ilk 12 ay ) masaj yapılarak , enfeksiyon olduğunda ise antibiyotik damlalar ile tedavi sağlanabilir .
DEVAM EDERSE
Bu dönemde masajın doğru yapılması önemlidir . İhmal edilmiş veya yeterli tedavi yapılmamış hastalarda sürekli enfeksiyon gözün diğer bölgelerini etkileyebilir . Bu durumda ve 1 yaşına kadar devam eden sulanmalarda kanala sondalama uygulanmalıdır . Sulanma devam ederse ; sondalama tekrar edilebilir . Aynı zamanda kanala silikon tüp uygulanabilir . Bu uygulama ile % 95 basan elde edilir .
İlaç kullanımının kanal açma işleminde yeri nedir ?
Kanal tıkanıklığı nedeniyle sık sık enfeksiyon olan çocuklarda sürekli antibiyotik kullanmak çözüm değildir , tıkalı kanalın açılması gerekmektedir . 1 yaşında kanal açılmaz ve bekletilirse uygulanan ameliyatın başarı şansı azalır .
TEDAVİ ZORLAŞIR Başka hangi durumlarda çocuğun gözleri sulanır ? Bazen bebeklerde kistik oluşum ile birlikte kanal tıkalı olabilir , bu durumda hiç beklemeden sondalama yaparak kanalı açmak gerekir , aksi takdirde enfeksiyona yol açar , tedavi zorlaşır . Ayrıca doğumsal glokom ( göz tansiyonu ) , sulanma tablosu ile karşımıza çıkabilir . Gözü çizilen ya da yabancı cisim kaçan çocuklarda da sulanma önemli bir belirtidir . Bütün bu tablolar acil tedavi gerektirir .